Yazım Kuralları

Yazım Kuralları

Dergiye gönderilecek yazıların değerlendirilmeye alınabilmesi için aşağıdaki yazım kurallarına ve dergi şablonuna uygun olarak hazırlanmış olması gerekmektedir.

Dergiye gönderilecek yazılar, A4 boyutundaki sayfanın bir yüzüne tek sütun hâlinde yazılmalıdır. Sayfanın tüm kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve paragraflar 1,25 cm. içeriden başlamalıdır. Tam metin Microsoft Word programı kullanılarak “Palatino Linotype” yazı tipinde, 10 punto büyüklüğünde (Türkçe ve İngilizce kısa özet 9 punto), tek satır aralığında ve paragraflar (başlıklar hariç) iki yana yaslı olarak düzenlenmelidir. Metin uzunluğu Türkçe ve İngilizce olarak ayrı ayrı (başlıklar, öz, abstract, metin, tablolar, kaynakça dâhil) 10.000 kelimeyi geçmemelidir.

Makale Başlığı ve Yazar Bilgileri

Makale Başlığı: En fazla 12-15 kelimeden oluşan makale başlığı, kelimelerin yalnızca ilk harfi büyük olacak şekilde, 11 punto, girinti verilmeden, ortalanmış ve koyu olarak yazılmalıdır. Başlık Türkçe metinde Türkçe İngilizce metinde İngilizce olmalıdır.

Yazar(lar)ın ad/soyadı: Makale başlığının altına (unvan belirtmeksizin) yazar(lar)ın adının yalnızca ilk harfi ve soyadının tüm harfleri büyük olacak şekilde, 10 punto, ortalanmış yazılmalıdır. Birden fazla yazarlı makalelerde, yazarlar yan yana sıralanmalıdır.

Özet ve Anahtar Kelimeler

Türkçe ve İngilizce olmak üzere, 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde ‘Öz' ve ‘Abstract' yazılmalıdır. Öz ve Abstract, sağdan ve soldan 1 cm. içeri çekilmelidir. Anahtar sözcükler (3 ile 5 kelime arasında) Türkçe özetin altında “Anahtar Kelimeler” ve İngilizce özetin altında “Keywords” başlığı kullanılarak verilmelidir.

Özet (Koyu 11 punto)

Özet metni (9 punto)

Anahtar sözcükler: (8 punto)

İngilizce Başlık (Koyu, 14 punto)

Abstract (Koyu, 11 punto)

Abstract metni (9 punto)

Keywords: (8 punto)

 

Ana Metin ve Başlıklar

Ana metin “Öz” ve “Abstract” kısımlarından hemen sonra başlamalıdır. Araştırma makalelerinde metin sırasıyla giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma bölümlerinden oluşmalıdır. Yöntem bölümü, sırasıyla örneklem (ya da araştırma grubu), veri toplama araçları, işlem (ya da verilerin toplanması) ve verilerin analizi olmak üzere dört alt başlıktan oluşmalıdır. Kuramsal ve derleme türü makalelerde, makalenin içeriğine bağlı olarak farklı başlıklar kullanılabilir. Giriş, yöntem, bulgular ve tartışma bölümleri yeni bir sayfadan başlamadan devam etmelidir. Makale başlıkları, kelimelerin sadece ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Aynı zamanda bölüm başlıkları ortalanmış ve koyu olarak; birinci alt başlıklar sola dayalı ve koyu olarak; ikinci alt başlıklar sola dayalı, koyu ve italik olarak; üçüncü ve sonraki alt başlıklar sola dayalı ve italik olarak yazılmalıdır. Bölüm başlıklarında ve alt başlıklarda numaralandırma yapılmamalıdır.

Kaynaklar

Kaynakların yazımında APA 7 (American Psychological Association) baskı referans alınmalıdır. 

Makale Şablonu

Dergiye gönderilecek makaleler, "Dergi Yazım Kuralları" dikkate alınarak, makale şablonu üzerinde yazar bilgilerine yer verilmemesi gerekmektedir. 

"Örnek Makale Şablonu (Türkçe Şablon - İngilizce Şablon" üzerinde hazırlanmalıdır.

 

ÖNEMLİ NOT: Çalışma gönderilirken yüklenmesi gereken dosyalar şunlardır: 

1) Türkçe ve İngilizce tam metin (İsim ve kişisel bilgiler yazılmayacak, hakem süreci bittikten sonra eklenecek)

2) Kapak Sayfası (Kişisel bilgilerin yer aldığı form)

3) Benzerlik Raporu

4) Telif Hakkı Formu